Marijina legija

Obavijest: 
U subotu, 16. travnja, u 19,00 sati je u našoj crkvi sv. misa sa molitvenim članovima Marijine Legije!
Pozivamo sve članove M. legije, i sve štovatelje Blažene Djevice Marije.

 
MARIJINA LEGIJA SVETIŠTA GOSPE OD POJIŠANA

O UTEMELJENJU POKRETA MARIJINE LEGIJE:
Marijina legija je katolička apostolska zajednica, koja je raširena po čitavom svijetu.   Osnovana je 1921. u Dublinu u Irskoj.
Legijin Veksil (simbol)
Čudotvorna medaljica
Frank Duff, utemeljitelj Marijine legije, rođen je 7. lipnja 1889. godine u Dublinu, u Irskoj, kao najstariji od sedmero djece. Godine 1913. stupio je u Društvo sv. Vinka Paulskog, prihvativši duh ove zajednice. Kao njezin član sve je više zavolio siromahe i bespravne ljude i u svakom je od njih gledao i susretao Krista Gospodina.
        
U  27. godini života objavio je knjižicu «Možemo li biti sveci?». U njoj tumači svoje najdublje uvjerenje da smo svi, bez razlike, pozvani živjeti sveto jer nam katolička vjera pruža sva potrebna sredstva da postignemo svetost. Godine 1917. otkrio je raspravu sv. Ljudevita Marije Montfortskog o savršenom predanju Isusu po Mariji, djelo koje je potpuno izmijenilo njegov život.

7. rujna 1921. Frank Duff osniva Marijinu legiju koja ima dvostruki cilj: duhovnu izgradnju svojih članova i širenje Božjeg Kraljevstva po Mariji. Papa Pavao VI. pozvao je 1965. godine Franka Duffa na II vatikanski koncil kao laičkog promatrača da odlikuje, potvrdi i počasti njegovo izvanredno djelovanje u laičkom apostolatu.

Frank Duff umro je 7. studenoga 1980. godine u Dublinu. Tom prilikom je kardinal Dublina rekao sljedeće: "Nije čekao da se dogode čudesa, već je pošao i sam ih je stvarao. U ovom slabunjavom čovjeku živio je neslomivi duh pobožnosti i molitve. Po Marijinu zagovoru, doprinos ovog skromnog dublinčanina u povijesti Crkve možda je najveći u ovom stoljeću." Sahranjen je uz velike počasti na groblju u Glasnevinu.
U srpnju 1996. godine nadbiskup dr. Desmond Connell pokrenuo je proces za proglašenje Franka Duffa blaženim.

Marijina legija danas ima približno 12 milijuna članova u dvije tisuće biskupija. Pokret su isključivo osnovali i širili laici pod crkvenim vodstvom. Kroz legiju se ostvaruje laički apostolat. Danas je to u Crkvi prihvatljivo, ali godine 1921. kad je legija osnovana, bile su mnogo teže prilike. Nerazumijevanja za takav pothvat bilo je mnogo i u samoj Crkvi. Od osnivanja je oko 4.000 članova Legije poginulo za svoju vjeru, a preko 20.000 ih je završilo u zatvorima.

U Hrvatskoj Marijina legija djeluje od 1960. u mnogo župa širom Hrvatske, pa tako i u našoj župi Gospe od Pojišana u Splitu. U Hrvatskoj je danas više od 130 aktivnih i više od 430 molitvenih članova. Legija djeluje prema svom Priručniku, koji je prilagodljiv svim kulturama i narodima. Sam papa Ivan Pavao II. je istaknuo kako je duh i cilj Marijine legije u potpunosti u skladu s današnjim intencijama Crkve.

Radni članovi legije sudjeluju na radnim sastancima. Duhovnošću Marijine legije posvećuju svoj vlastiti život Blaženoj Djevici Mariji, a redovitim tjednim sastancima  u svetištu održavaju svoj život i rad, obavljaju najmanje dva sata tjedno apostolski rad i dnevno mole "Magnificat". Imaju godišnje duhovne vježbe. Postoje i molitveni članovi, koji svojim molitvama potpomažu apostolat radnih članova. U tom se ujedinila molitva i apostolat, što daje zalog uspješnog djelovanja. Prema Priručniku, "cilj je Marijine legije da posvećenjem svojih članova u molitvi i radu, pod vodstvom svećenika, sudjeluje u velikom djelu Marije i Crkve: da satru glavu zmiji (zlu) i prošire Kristovo kraljevstvo".

Marijina legija je pokretač akcija u Božjem narodu. Na taj se način laici uključuju u otkupiteljsku misiju Crkve, koja ima sve veće područje djelovanja. Sam rad temelji se na jedinstvu s Marijom - što sam pokret uvelike ističe i promiče. Rad legije prožet je odanošću Mariji, koja je njihova zagovornica, pomoćnica i posrednica.

Od 2010. godine počela je djelovati Marijina legija i u našoj župi. Prezidij (zajednica) se zove "Gospe od Pojišana"

Prezidij danas djeluje usko povezan sa župnikom fra Miljenkom Vrabecom koji u dogovoru sa predsjednicom prezidija, Marijanom Kovačić i ostalim članovima usmjerava apostolate braće i sestara Marijine legije prema osobama i obiteljima u župi u duhovnoj potrebi. Aktivni članovi legije sastaju se svakog četvrtka u 20,00 sati.

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta