01 rujna, 2009

Najstarija Biblija online - CODEX SINAITICUS!

Najstariji očuvani, polucjeloviti primjerak Biblije, rukopis iz 4. stoljeća pisan na pergamentu starogrčkim jezikom, od danas je dostupan javnosti na internetskoj stranici www.codexsinaiticus.org.

Manuskript Codes Sinaiticus pronašao je njemački zanstvenik Konstantin von Tischendorf u samostanu na poluotoku Sinaju 1844. godine. Spis sadržava pola židovskog Starog zavjeta i veći dio kršćanskog Novog zavjeta, stoji u priopćenju knjižnice iz Leipziga.

Drugi rukopis, Codes Vaticanus, gotovo je jednake starosti, a fragmenti obaju dijelova Biblije u Svicima iz Mrtvog mora i Egipatski papirusi su stariji. Međutim, Biblija sa Sinaja jedinstveno je svjedočanstvo o onome što su kršćani, koji su govorili grčkim jezikom, čitali oko 350. godine.

Stručnjaci kažu da ova Biblija predstavlja prozor s pogledom u razvoj ranog kršćanstva i da njezina dostupnost nudi nove prilike istraživačima. Originalna verzija ovog dokumenta imala je oko 1.460 stranica, dimenzija 40 x 35 centimetara. Online izdanje sadržava 800 stranica.

Njemačko sveučilište, koje je imalo 43 lista pergamenta, udružilo se s londonskom Britanskom knjižnicom, koja je 1933. kupila 347 listova od bivšeg SSSR-a, kako bi napravili internetsko izdanje spisa. S vremenom će se na web ubaciti i šest listova koji se čuvaju u St. Peterburgu, te 38 listova koji su još u samostanu Svete Katarine na Sinaju. Bit će dostupan i prijevod.

Smatra se da je dokument očuvan već tisućljeće i pol zbog toga što je pustinjski zrak idealan za prezervaciju, te zbog toga što je samostan na kršćanskom otoku u muslimanskom moru tijekom povijesti ostao nedirnut.

MOŽETE GA PREGLEDATI AKO KLIKNETE NA SLIKU NA VRHU OVOG ČLANKA!
U DANAŠNJIM POPLAVAMA RAZNIH "BIBLIJA" I TAJNIH "EVANĐELJA" SRETNO PONIRANJE U NAJORGINALNIJI I IZVORNI TEKST BIBLIJE!

Olimpijska Biblija u Zagrebu

Druga pak "Biblija" dolazi danas u naše krajeve. Na glavni zagrebački Trg danas stiže "olimpijska Biblija" prva tiskana knjiga ikada, godine 1455. Na put oko svijeta krenula je 11. listopada prošle godine iz Filipina. Zagreb joj je usputna stanica nakon Munchena, a krajnje odredište Atlanta u Sjedinjenim Državama gdje bi trebala stići u lipnju sljedeće godine.

Putovanje Biblije po svijetu na svjetskoj je razini pokrenula Kršćanska adventistička crkva da bi se promicale vrijednosti te knjige. Olimpijska Biblija velika sadrži 1.500 stranica, a biblijske knjige u njoj napisane su na 66 jezika. Na hrvatski je prevedena Knjiga o Ruti.

Na Trgu bana Jelačića održat će se i izložba Biblija te promotivna prodaja te knjige po cijeni od 100 kuna. Prigodni program o Bibliji održat će se i u Europskome domu u 19 sati.

U VEZI OVOG ČLANKA POGLEDAJTE KOMENTARE POD SLIJEDEĆIM LINKOM

Nema komentara:

Objavi komentar

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta