17 rujna, 2009

SUSJED U NEVOLJI!

Pomozimo obnovu kapucinskog samostana i crkve u l'Aquili (Italija) potpuno uništenog u razornom potresu koji se u tom mjestu dogodio u travnju ove godine...

L’AQUILA, Italija – Veliki potres, koji je u noći 6. travnja 2009. pogodio područja oko grada L’Aquile, razorio je i kapucinski samostan. Prve vijesti koje je Generalni ministar telefonskim putem čuo od provincijalnog ministra iz Abruzza, fra Domenica Del Signore, nijedan brat, Bogu hvala, nije teško ranjen niti nestao. Dana 21. travnja 2009. generalni je ministar fra Mauro Jöhri, u pratnji generalnog vikara fra Felicea Cangelosia, posjetio L’Aquilu i susreo se s braćom koja su ostala uz narod nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio ovo područje. Susreo se s braćom koja dijele s narodom patnju jer su sve izgubili živeći u neizvjesnoj privremenosti. U našem samostanu, posvećenom svetoj Klari, nije moguće živjeti, te su fratri kao i mnogi drugi našli smještaj pod šatorima ili željezničkim vagonima.

Ali to ih nije omelo da ondje ne ostanu prisutni. Poslužuju bolesnike u bolnici, pomažu starima
pod šatorima i donose utjehu mnogim umirućima i rodbini koja oplakuje svoje pokojnike. Imaju
jedan šator u središtu velikog „šatorograda“ i ondje prihvaćaju i pomažu potrebnima. Veliku pomoć unesrećenima pružaju i fratri studenti iz Spoleta. Njihovo jednostavan boravak ondje, njihova živa i ljudima vidljiva prisutnost, njihovo dijeljenje patnje i žalosti s narodom znak je vjernosti i blizine koja zaslužuje svako naše divljenje. To još jednom pokazuje što znači biti „pučki fratri“. Prije nego li se mogne ponovno podići samostan proći će mnoge godine! Sada je potrebno jednostavno zdanje i u isto vrijeme solidno koje na dostojan način može odoljeti vremenu iščekivanja. Zdanje koje bi omogućilo nama kapucinima da ostanemo blizu naroda. Radi toga upućujemo poziv, nadasve braći Reda, koji su razasuti po svem svijetu, da pomognu i ekonomski podupru ovaj projekt. Generalna kurija je već odredila svoju pomoć putem fonda za izvanredne prirodne nepogode.

Talijanski kapucini, tkođer kapucini iz l'Aquile pomagali su Hrvatskoj u domovinskom ratu prikupljanjem i slanjem humanitarne pomoći. Pomozimo sada i mi susjedu u nevolji! Braća kapucini provincija Italije, Slovenije i Hrvatske, a i širom svijeta, organiziraju sada prikupljanje materijalne pomoći za obnovu ovog samostana i crkve.

U našem svetištu Gospe od Pojišana pomoć će se prikupljati pri svim sv. misama u nedjelju, 27. listopada. Unaprijed zahvaljujemo od srca na svakom Vašem daru!
više pročitajte u međunarodnom kapucinskom glasilu BICI

Nema komentara:

Objavi komentar

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta