24 travnja, 2011

Sretan Uskrs!


Svim župljanima, dobročiniteljima, 
štovateljima Blažne Djevice Marije - Gospe od Pojišana, 
svim posjetiteljima našeg svetišta 
i svim ljudima dobre volje 
želimo sretan i blagoslovljen Uskrs!

Ukrsna poruka provincijala hrvatskih Kapucina, fra Ivice Petanjka: 
 Draga braćo!
          Isus Krist, Riječ Božja i Bog sam, koji je po svom utjelovljenju zakoračio među nas, već samim svojim dolaskom k nama postaje za nas Radosna vijest, jer po njemu Bog zauvijek ostaje s nama. Isus Krist je Radosna vijest jer on dolazi kao ispunjenje i dovršenje mnogobrojnih starozavjetnih obećanja koje je Bog upravljao izabranom narodu osobito u vrijeme mnogih kušnja, nedaća, beznađa, pogibelji i smrti.
         U tom se vidu čini da svakoj velikoj radosti prethodi neko određeno vrijeme žalosti. Kao da ne bismo niti mogli shvatiti i doživjeti radost kad joj ne bi prethodila žalost. Zato svaku korizmu živimo u svijetlu Kristovog poziva na obraćenje koje promatramo pod dvojakim vidom: obraćenje od zla na dobro i od dobra na bolje. Uvijek s uvjerenjem da se može biti bolji i svetiji, te na taj način Bogu što bliži i što sličniji. Zato svaka pozitivna promjena nosi u sebi klicu uskrsnuća.
        Radi toga je Isus ustrajno pozivao ljude na obraćenje, i beskrajnom strpljivošću se borio s našom tvrdoglavošću i ohološću koja mu je na koncu priredila gorku muku i dramatičnu i sramotnu smrt, ali je neizmjernom svojom ljubavlju, - koja se očitovala u praštanju i milosrđu prema nama grešnima -, slavio pobjedu života i oslobođenja od grijeha i smrti.
        Tako jedna od ključnih riječi cjelokupne poruke spasenja glasi: oslobođenje!
        To je najdublje iskustvo starozavjetnog Izraela: „Naš Bog je osloboditelj! Sve je počelo onog časa kad nas je Bog oslobodio iz ropstva. Kad smo njegovom ljubavlju i njegovom pomoću stali na svoje noge i od roba postali slobodan narod. Od Ništa postali smo Netko“. To duboko starozavjetno iskustvo posvješćujemo si svake godine u Vazmenom bdijenju čitajući 14. poglavlje knjige Izlaska.
To je najdublje iskustvo samog Isusa Krista kojeg je Otac nebeski uskrsnućem od mrtvih oslobodio okova podzemlja i smrti.
       To je iskustvo svakog kršćanina koji s vjerom živi svoje krsno posvećenje i znade da je već sada po Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću, oslobođen okova grijeha i smrti i živi slobodu i radost Božjih sinova i kćeri.
       Sloboda i oslobođenje snažno je prožimalo ovogodišnju korizmu našeg naroda koji je molio, postio, nadao se i očekivao da će ta radosna vijest izaći iz srca i usta onih „veliki koji sude malima po kriterijima koji ne vrijede za velike“.
       Puno puta u povijesti Bog dopušta i gorka razočaranja kako bi smo došli do pravih spoznaja, jer se i opet čini da bez razočaranja nema pravog otrežnjenja i istinskog obraćenja. Slobodan je samo onaj kojeg Krist oslobodi.
       Krist se uoči svoje muke morao suočiti sa svim silama zla i mržnje, zavisti i pokvarenosti. On sam stajao je nasuprot cjelokupnoj političkoj i religioznoj izopačenosti, koja se izmirivala preko leđa i osude jedinog Nevinog.
       A kako je pobijedio zlo? Molitvom i predanošću u volju Božju. S Maslinske gore, nakon krvavog znoja, silnih vapaja i obučen u Silu odozgo krenuo je ususret zlima i Zlome. I ovi drugi su pobijedili za kratko, za koji dan, do zore uskrsnog jutra. Ali pobjeđuju i danas i svaki put kad pomoć tražimo od Zemlje, a ne od Neba.
       Uskrsnuli želi da budemo njegovi i samo njegovi, jer tko može dati više: „Sluga ili Gospodar?“. Slobodni su samo oni koje Krist oslobodi.
        Neka nas uskrsnuli Spasitelj kroz ovo vazmeno vrijeme iz dana u dan oslobađa od svih naših zarobljenosti (a svatko zna koje su i kakve su vrste), neka nas ne prestane pročišćavati, ako je potrebno i bolno koji puta, kako bi dar njegovog Duha zasjao i u našem životu, te i po nama obasjao svijet uskrsnom radošću i porukom Radosne Vijesti oslobođenja.
Sretan Vam Uskrs!
Fr. Ivica Petanjak

Nema komentara:

Objavi komentar

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta