20 travnja, 2011

Sveto Vazmeno Trodnevlje: od 21. do 23. travnja

VELIKI ČETVRTAK: MISA VEČERE GOSPODNJE

Kod ovog misnog slavlja slavimo posljednju Isusovu večeru: pozvani smo Gospodinovu stolu, kojemu je on nekad pozvao svoje apostole.
Za vrijeme te večere Isus je izgovorio veliku ZAHVALNU MOLITVU vazmene večere: Nema zajedništva bez zahvaljivanja,bez iskazivanja hvale njemu, stvoritelju i spasitelju.

Te je večeri Isus više puta uputio svojim apostolima ove riječi:
“LJUBITE JEDAN DRUGOGA KAO ŠTO SAM JA LJUBIO VAS!” Nema zajedništva s Kristom ako kršćanska zajednica nije prisno povezana u služenju svim ljudima. Te iste večeri je Isus ustanovio sakrament svoga TIJELA i svoje KRVI. - presvetu EUHARISTIJU!. To je oporuka koju nam je ostavio uoči svoje smrti.
Svaku euharistiju, a euharistiju ove večeri posebno, slavimo spominjući se svega što je Isus za nas učinio: njegova života, smrti i uskrsnuća. Odstranimo iz svoga srca sve što unosi podvojenost. Pomirimo se međusobno, zamolimo Božje oproštenje, kako bismo mogli što dostojnije slaviti ova otajstva i primiti onoga koji nas je do kraja ljubio.

OVE VEČERI SLAVIMO USTANOVLJENJE SV. EUHARISTIJE!

SLUŽBA BOŽJA: 21. travnja 2011:
u 8,00 sati: zajednička molitva časoslova u crkvi
u 19,00 sati: Misa Posljednje večere, obred pranja nogu apostolima,

Misu predvodi fra Miljenko Vrabec, propovijeda fra Mirko Varga-Ljubić
od 20,30 - 24,00 sata:  KLANJANJE PRED PRESVETIM U TIŠINI

VELIKI PETAK: KLANJANJE KRIŽU

Kristov smrtni dan i dan posta i nemrsa. Dan koji nema misnog slavlja, ali ima vlastito liturgijsko zborovanje. Liturgijska boja je kao i za mučenike, crvena.
Ulaz na bogoslužje je u tišini: pred oltarom svećenik klekne ili se prostre u tihoj molitvi. Služba riječi je na uobičajen način. Evanđelje, koje se čita ili pjeva s podijeljenim ulogama, jest Muka po Ivanu, koji u smrti na križu gleda Gospodinovo uzdignuće.

Poslije nagovora slijedi pjevana Sveopća molitva vrlo stara oblika, iz 4. stoljeća. Od 7. stoljeća uključeno je u bogoslužje klanjanje križu, a potječe iz Jeruzalema. Donosi se prekriven križ, koji se u tri stupnja razotkriva; ili se pred oltar donosi otkriven križ, koji u ophodu tri puta zastaje. Kod svakog stupnja ili zastoja pjeva se antifona: “Evo drvo Križa...” i odgovor zajednice: “Dođite, poklonimo se!” uvijek višim glasom. Pred oltarom slijedi klanjanje križu. Za to vrijeme pjevaju se prijekori.
Od srednjeg vijeka na to slijedi pričesno slavlje s hostijama od večernje mise Velikog Četvrtka, a od 1956. pričestiti se mogu svi sudionici, a ne samo svećenik. Poslije toga Presveto se iznosi iz crkve kao znak da je Crkvi ugrabljen njezin Zaručnik.
OBREDI VELIKOG PETKA, 22. travnja 2011:
u 8,00 sati: zajednička molitva časoslova u crkvi
u 19,00 sati: Muka Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu
Obred klanjanja križu
Obrede predvodi fra Drago Vrhovac, propovjeda fra Miljenko Vrabec
STROGI JE POST I NEMRS!

VELIKA SUBOTA: CRKVA SE MOLI PRED KRISTOVIM GROBOM I IŠĆEKUJE NJEGOVO USKRSNUĆE

Velika Subota je Dan Kristova otpočinka u grobu, drugi dan vazmenog trodnevlja. Po starom običaju, iako više nije propisano, dan strogog posta. Crkva u molitvi kod groba čeka Gospodina. Oltar ostaje nepokriven, misa se ne slavi niti se pričešćuje. Tako Crkva ulazi u vazmeno bdjenje.


VAZMENO BDIJENJE:
Vrhunac i središte vazmenoga (uskrsnoga) slavlja je noć između Velike subote i nedjelje (Uskrsa). Od ranijih kršćanskih vremena to je „noć bdijenja“, a sveti Augustin ovo bdijenje naziva “majkom svih bdijenja“ (lit. viglija). Do šestoga stoljeća, na sam dan „današnjega Uskrsa“, nije bilo euharistijskoga slavlja jer je centralno slavlje Vazma bilo u noći. Vazmeno bdijenje završilo je svečanom vazmenom Euharistijom.

U ovoj se noći liturgijski proslavlja cjelokupna povijest našega spasenja. Obred u noći počinje „Službom svijetla“. Bogoslužje počinje pred crkvom blagoslovom ognja na kojem se pali uskrsna svijeća. Oganj nas podsjeća na Duha Svetoga po kojem je Marija Djevica začela Isusa Krista i po kojem je sve stvoreno. Po istom Duhu Krist je propovijedao Evanđelje i okupio Crkvu. U obredu „Službe svijetla“ najvažniji je čin procesije sa zapaljenom uskrsnom svijećom koja označava Svjetlo svijeta – Isusa Krista.

Noćašnja „Služba riječi“ ima 9 svetopimskih čitanja (nekad ih je bilo 12) u kojem se postupno govori o svim važnijim Božjim djelima učinjenih za čovjeka, a posebno svečanim i jakim naglaskom na stvaranju novoga čovjeka po Uskrsnuću Krista - „Krsna služba“, to jest dijeljenje sakramenata kršćanske inicijacije (krsta i Potvrde) katekumenima, te obnova krsnih obećanja svih članova skupljene zajednice vjernika. Konačno, slijedi svečana Euharistija kod koje katekumeni prvi puta blaguju Tijelo i Krv uskrsloga Gospodina.

Na koncu noćašnjega slavlja je uobičajeni blagoslov jela, što je također simbol uskrsloga Krista naše „duhovne hrane“. Mise na sam dan Uskrsa (prve vazmene nedjelje), kao i preko čitave godine, uvijek su u znaku VAZMENOG BDIJENJA. Crkva, kao Zaručnica Kristova, u bdijenju i molitvi čeka puninu Njegova dolaska.
SLUŽBA BOŽJA 23. travnja 2011:
u 8,00 sati: zajednička molitva časoslova u crkvi
Crkva je otvorena
od 9 -12 i od 16 - 19 sati za posjet Božjem grobu. Otvara se ponovno u 22,00 sata.
u 23,00 sata je Vazmeno bdijenje, hvalospjev uskrsnoj svijeći, obnova krsnih obečanja i krštenje katekumena
PONESITE SVIJEĆE, ZAŠTIĆENE ŠTITNICIMA!

USKRS
24. travnja 2011:
sv. mise: u 8,00; u 10,00, 11,30 i u 19,00 sati.
blagoslov jela je na kraju jutarnjih misa

Nema komentara:

Objavi komentar

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta