19 rujna, 2010

Poziv na hodočašće obilježavanja 400-te obljetnice kapucina u Hrvatskoj 16. listopada

Mi, Franjevci kapucini, sljedbenici sv. Franje Asiškog, obilježavamo ove godine četiri stoljeća djelovanja na području Hrvatske. Povijest franjevaca kapucina u Hrvatskoj započinje upravo u Rijeci 1610. godine, na mjestu gdje i danas kapucini djeluju, na Žabici u kapucinskoj crkvi i samostanu Gospe Lurdske. Ovu visoku obljetnicu Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića i riječki Kapucinski samostan obilježit će u listopadu nizom prigodnih događanja pod naslovom “400 godina kapucina u Rijeci i Hrvatskoj”. Tako je za 13. listopada 2010. najavljeno otvaranje izložbe “Od bitija kapucinskoga fragmenti: povodom 400. obljetnice OFM Capuccinorum u Rijeci i Hrvatskoj” u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Glavni je organizator izložbe Kapucinski samostan u Rijeci, a suorganizatori su Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Hrvatski državni arhiv u Zagrebu, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci i Staroslavenski institut u Zagrebu. Izložba restauriranih knjiga, sakralnih i drugih vrijednih predmeta iz fundusa riječkog i drugih kapucinskih samostana i knjižnica u Hrvatskoj prikazuje život kapucina u razdoblju od 400 godina djelovanja. Istoga dana održat će se i svečana akademija i koncert u HNK Ivana pl. Zajca. Međunarodni znanstveni simpozij o hrvatskim i riječkim kapucinima u suorganizaciji riječkog ogranka Matice Hrvatske održat će se 14. i 15. listopada u Art kinu Croatia i Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Obilježavanje četiri stoljeća djelovanja franjevaca kapucina u Hrvatskoj završava svečanom koncelebriranom misom u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske 16. listopada. Pokrovitelji su proslave Hrvatski sabor i njegov predsjednik Luka Bebić, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu poštansku markicu ovog jubileja.

Sve zainteresirane pozivamo da se u župnom uredu od 19. rujna do 10. listopada prijave za hodoćašće na središnju proslavu 400 godina kapucina u Hrvatskoj, 16. listopada u Rijeci.
Na putu ovog našeg hodočašća posjetit ćemo i Svetište Majke Božje na Trsatu, te Crkvu Hrvatskih mučenika na Udbini.
Cijena hodočašća je 150KN (za 50 hodočasnika)

Nema komentara:

Objavi komentar

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta