06 prosinca, 2009

Neka vas sve prati zagovor sv. Nikole biskupa!

Blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika pomoraca i putnika, 06. prosinca u našem svetištu je proslavljen vrlo svećano. Kako je to bilo dan uoći blagdana na brodu "Alfa" splitskog Brodospasa, na sv. misi u 11,30 sati na sam blagdan prilikom doćeka sv. Nikole za djecu, te na glavnoj večernjoj sv. misi za sve pomorce i njihove obitelji pogledajte u galerijama fotografija (fotografije možete skinuti i u svoj kompjuter tako da kliknete plavu strelicu iznad pojedine fotografije i potom "download" u izborniku koji se otvori):







U svetište već stoljećima dolaze pomorci, prije i nakon svojih dugih putovanja svjetskim morima

Split, (IKA) – Blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika mornara, putnika i djece, u nedjelju 6. prosinca tradicionalno je svečano proslavljen u svetištu Gospe od Pojišana u Splitu, gdje se od starine za grad Split i okolicu svečano slavi. Prva jutarnja misa bila je za župljane i obitelji pomoraca, potom je bila misa za profesore, đake i studente srednjih i viših pomorskih škola te visokih pomorskih učilišta, a za djecu i mladež upriličena je misa poldanica, nakon koje su mladi pojišanske FRAMA-e priredili svečani doček i susret sv. Nikole.
Središnje večernje misno slavlje predvodio je dr. fra Domagoj Runje, profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu i odgojitelj franjevačkih bogoslova u Klerikatu na splitskom Trsteniku. Propovijed je temeljio na tri legende o sv. Nikoli. Prva legenda govori o Nikolinu hodočašću u Svetu zemlju i njegovu stišavanju oluje na moru, druga o tomu kako ga je jedan čovjek prevario za prijevoz na povratku, a treća o tomu kako se Nikola ukazao pomorcima koji su zapali u oluju te ih spasio. Dr. Runje istaknuo je da je sv. Nikola onaj koji smiruje vjetrove i oluje, spašava djelujući uz Božju pomoć, ali i onaj kojega su ljudi prevarili po čemu je posebno blizak svakomu čovjeku. On je zaštitnik pomorcima i obiteljima jer je obitelj na moru života ono čvrsto mjesto gdje nalazimo sigurnost i mir.
Na kraju misnoga slavlja župnik fra Miljenko Vrabec uputio je riječ zahvale predslavitelju i svima koji su pridonijeli ljepoti proslave blagdana. U svetište Gospe od Pojišana već stoljećima dolaze pomorci, prije i nakon svojih dugih putovanja svjetskim morima. Tu dolaze i članovi njihovih obitelji moliti Gospu i svetoga Nikolu za zagovor. U čast svetom Nikoli tu je godine 1883. podignut mramorni oltar sa slikom sveca koji u biskupskoj odjeći stoji na hridi usred uzburkanoga mora na kojem se nazire jedrenjak. Iznad slike stoji natpis ITER TUTUM – siguran put, sretno putovanje, sigurna plovidba.

Nema komentara:

Objavi komentar

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta