28 studenoga, 2016

DOŠAŠĆE - VRIJEME PRIPRAVE I RADOSNOG OČEKIVANJA GOSPODINOVA DOLASKA

27. 11. 2016.

Današnjom nedjeljom započinje ADVENT – DOŠAŠĆE – vrijeme naše priprave i radosnog iščekivanja Gospodinova rođenja, ujedno i nova liturgijska godina A.
Kroz ovo vrijeme pozvani smo na sabranost, odložimo svaki vid pretjerane zabave, posvetimo se više molitvi, pokori i obračenju .

Zato kao vid naše male žrtve, budnosti i priprave u došašću, od sutra (ponedjeljka) započinjemo MISE ZORNICE – koje će biti svaki dan (osim nedjelje) ujutro u 6,30 sati. Dođimo u što većem broju, budni u molitvi i raspjevani Gospodinu na slavu!

Petak je prvi u mjesecu, poći ćemo u posjet bolesnicima kojima inaće idemo za prvi petak.

U ovom tjednu je župni vjeronauk prema redovitom rasporedu, kroz došašće vas posebno pozivamo na biblijske susrete srijedom u 20,00 sati, četvrtkom nakon večernje mise na euharistijsko klanjanje, susret franjevačke mladeži petkom u 20,00 sati, te djecu na pjevanje subotom u 9,00 sati

Kroz ovaj tjedan provodimo humanitarnu akciju „ZA DJEČJI OSMIJEH– pozivamo vas sve koji god možete da kroz ove dane donesete dječju hranu, igračke, higijenske potrepštine za malu djecu ili novčani prilog koje ćemo za blagdan Sv. Nikole pokloniti djeci o kojoj skrbi naš Nadbiskupijski Caritas. Na svakom Vašem daru od srca zahvaljujemo!

Sljedeća nedjelja je 2. NEDJELJA DOŠAŠĆA –Sljedeće nedjelje svu malu djecu, prvoškolce i prvopričesnike pozivamo posebno na sv. misu u 11,30 sati. Jer će nakon mise biti doček Sv. Nikole, koji će djeci podijeliti i prigodne darove!

Preporučamo uzmite katolički tisak kraj izlaza iz crkve, te ostale obavijesti pogledajte vani u oglasnoj ploči.



U došašću započinju mise zornice!

Nakon prve nedjelje došašća, 27. 11. 2016, u našem svetištu započinju mise zornice, svaki radni dan u 6,30 sati ujutro, do Badnjaka, 24. 11. 2016. Naša je to duhovna priprava i svojevrsna mala "žrtva" za otajstvo Božića.

U užurbanoj predbožićnoj atmosferi uličnog i trgovačkog blještavila u javnosti se malo govori o duhovnoj dimenziji priprave za Božić. Malo tko u medijima svraća pozornost da se kroz različite oblike pobožnosti vjernici pripremaju početkom crkvene godine u predbožićno vrijeme za Kristov dolazak. Iako se u posljednje vrijeme rjeđe prakticira, još mnogi vjernici u adventu imaju dane posta i odricanja od konzumiranja određene vrste hrane. Kako je nekoć nemrs bio u sve radne dane adventa, ovisno o običajima među vjernicima još se zadržala i ta praksa. Kvatre odnosno prosni dani u adventu i dalje se u brojnim obiteljima poštuju.
U dane adventa kad predbožićna komercijalizacija dominira u javnosti, duhovna strana kroz molitvu, premda često nezapažena želi odgovora tim izazovima.
Zašto to ne bi bile mise zornice...?

Susret s Isusom - najljepši početak dana
Posebna pobožnost gaji se kroz mise zornice u svim krajevima Hrvatske. To su mise koje se slave u adventu u ranim jutarnjim satima u svitanje dana. Najčešće se slave u šest sati ujutro, a ima župa koje to čine sat ranije ili kasnije.
Te mise imaju i pokornički značaj, jer vjernici moraju ustati rano da se stigne u crkvu i četverotjednoj pobožnosti odriču se sna.
Mise zornice svoj početak imaju još u srednjem vijeku. Kroz slavlje tih misa narod je stvorio posebne adventske pjesme, pa tako i vjernici u hrvatskom narodu. I one su plod hrvatskoga vjerničkog duha, bogate sadržajem, jer prepjevaju proročanstva biblijskih proroka o Kristovu dolasku, a napose opjevaju ulogu Djevice Marije nazivajući je najljepšim imenima zbog njezine majčinske uloge u Isusovu dolasku. Isusova majka je uz pokornika sv. Ivana Krstitelja glavna osoba koju Crkva predstavlja kao vodiča u božićnoj pripravi. Ona pokazuje da za Božić Bog dolazi čovjeku ali da i Bog očekuje čovjekov dolazak. To se zorno vidi iz hrvatskih crkvenih pjesmarica 17. i 18. stoljeća koje sadrže brojne adventske pjesme, dok pjesmarice 19. stoljeća donose manji broj adventskih pjesama.
Pročitajte više...

Nema komentara:

Objavi komentar

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta