08 prosinca, 2009

Crkvica Sv. "Mikule" u Splitu.

Jeste li znali da i Split ima svoju crkvicu posvećenu Sv. Nikoli biskupu? Ili u ovom slučaju "Sv. Mikuli"? Ako niste, ili ste pak zaboravili, imate priliku nešto novo naučiti ili osvježiti svoje pamčenje, dobrotom poznatog splitskog fotografa Nikše Smoje, kojemu zahvaljujemo na ustupljenom tekstu i fotografijama.



Predromanička crkva Sv. Mikule je smještena stotinjak metara sjevernije od samostana Sv. Frane i morske obale, u pučkom predgrađu Veli Varoš. Dala ju je 1068. izgraditi Splićanka Nemira, benediktinka iz romanske obitelji Messagalina. Crkva je do danas sačuvala izvorni izgled crkve s upisanim transeptom (poprečnim brodom) iznad kojega se nalazi kupola, a ima i bačvaste svodove nad uzdužnim i poprečnim krakovima te nad krovnim sustavom. Četiri monolitna klesana stupa s predromaničkim kapitelima (koji potječu iz Dioklecijanove palače) nosila su prvotnu kupolu. crkva ima izrazite bizantske utjecaje jer osim upisanoga transepta ima i lažne bočne brodove. Zapadno je pročelje crkve krajem 11. ili početkom 12. st. pregradio Nemirin mlađi brat Ivan sa ženom Tihom. On je dao izraditi novi zapadni portal sa zabatom koji nose lavice, a izradio je i novu oltarnu pregradu s romaničkim plutejima, gredama i zabatom. Vjerojatno je i prvobitnu kupolu zamijenio niskim zvonikom koji je ostao zabilježen u starijim nacrtima.

Crkvu su u 17. st. oštetili Turci, a u obnovi je produžena na zapadnoj i istočnoj stani te nadograđena masivnom i neprikladnim zvonikom. U 20. st. crkva je obnavljana tri puta – 1919., 1949. i 1990., a najtemeljitiji restauratorski zahvati učinjeni su 1949. godine kada je crkvi vraćen izvorni izgled iz predromaničkog i romaničkog razdoblja. Crkva je u dosta dobrom stanju. Putnicima namjernicima za lakše snalaženje nema prema crkvi ni jednog putokaza u zamršenim i uskim uličicama, a nije dakako moguće ni razgledati njezinu unutrašnjost osim na sam dan Svetog Mikule 06. prosinca svake godine.

3 komentara:

  1. Hvala vam na ovom kratkom eseju.
    Rođen sam u kući kraj svetog mikule 1. Bio i ministrant u njoj (domicil u svetog Križa, te "gostovao" u svetog Frane, te ponekad u Gospe od Zdravlja.
    Čitava obitelj Galzina, otac Ante, mater Danica, sestra Gorde i brat Stjepan (nažalost sve mi ih je uzeo Bog) brinula je o crkvici, i ključ smo imali.
    uskoro se vraćam rodnoj kući, obnovit ćemo je i rekonstruirati za život.
    Moja je misija spasit je od propasti.
    Sigurno ću, ako bog da zdravlja u tome i uspjeti, bez obzira na slabe strane koje Crkva, nažalost pokazuje (o tome možemo posebno).
    Želim spasit ono što su stari splićani napravili, jer je to naša vrijednost (a ne ova betonska čuda i monstrumi).
    Zato mi je i kod vas drago doći, jer ste "pravo" mjesto za pomolit se.
    Molio bih ako mi možete pomoći i uputiti me na bibiliografiju koja će mi dati mogućnost detaljnog upoznavanja "moje" crkvice svetog mikule.
    Želio bih da njenu svetost, ljepotu duše koju možeš doživit u tom milenijski staroj starohrvatskoj crkvici više puta vjernici, a i ostali osjete barem jednom mjesečnom misom.
    znam da nije vaš "resor", ali samo da znate da ću pokušat.
    imam i jednog dobrog čovjeka, mog fra Božu, gvardijana samostanja Gospe sinjke, koji je stvarno božji čovjek, pa ću i njega pitati za pomoć.
    molim vas pomozite, ako znate gdje bih sve mogao naći o svetom mikuli.
    Hvaljen Isus.
    Dragi moji kapucini.
    Divni ste.
    Vaš Frane Galzina

    gsm 091 22 11 499
    telefon 021 324 015
    mail adresa frane.galzina@adplastik.hr
    fgalzina@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  2. Dragi Frane, plemenita je tvoja namjera, nadam se da ćeš uspjeti!

    OdgovoriIzbriši
  3. Dragi Frane, plemenita je tvoja namjera, nadam se da ćeš uspjeti!

    OdgovoriIzbriši

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta