27 lipnja, 2011

U godinu obitelji s enciklikom Obiteljska zajednica – Familiaris consortio Ivana Pavla II.

piše: Anamarija Vrgoč

Obitelj je u današnje vrijeme kao i druge ustanove, a možda i više od njih, pogođena mnogostrukim, dubokim i brzim promjenama društva i kulture.
Ivan Pavao II. svjestan dragocjenosti braka i obitelji te suvremenih društvenih i kulturnih promjena koje su izvršile svojevrsni, a između ostalog i negativni, utjecaj na brak i obitelj, piše encikliku kojom želi dati jedan pastoralni i duhovni vid braka i obitelji u suvremenom svijetu.

Na početku prvog dijela enciklike FC susrećemo se s činjenicom nužnosti upoznavanja društvenih i kulturnih prilika naše povijesne epohe u kojima brak i obitelj zauzimaju svoje bitno mjesto. Crkva u svakoj povijesnoj epohi, pa tako i danas, da bi ispunila svoje služenje, mora upoznati današnje prilike u kojima se ostvaruje brak i obitelj, da bi mogla evangelizirajući, uvoditi u istinu sve ljude kako bi se oni izgrađujući čvrst kršćanski stav mogli oduprijeti krivoj katehezi koju nude oni koji ugrožavaju istinu i dostojanstvo ljudske osobe. Možemo reći da u suvremenom svijetu postoje obitelji koje njeguju kršćanske vrijednosti, dostojanstvo ljudske osobe, svijest o odgovornom i nesebičnom rađanju i odgoju djece, dok s druge strane postoje oni koji zbog okrenutosti prema samima sebi ruše mogućnost ostvarivanja Božjeg nauma u svojoj obitelji, te tako za posljedicu imamo brojne rastave i različite konflikte u obiteljima koji tragično završavaju. Grijeh je duboko prožeo strukture današnjeg svijeta, koji često priječi obitelj u njenom punom ostvarenju i ispunjavanju svojih osnovnih prava. U tom kontekstu Ivan Pavao II naglašava da se takvom jednom sustavu koji ne dopušta nikakvu mogućnost transcendencije osobe, moramo suprotstaviti obraćenjem uma i srca, idući za raspetim Kristom odričući se vlastite sebičnosti....Pročitajte više...

1 komentar:

  1. Bravo Anamarija, odlični su ti radovi, samo nastavi tako i dalje! Crkva je mlada i snažna, a ti pišeš o pravoj ljubavi, ljubavi koja oslobađa, o najvećem bogatsvu naše vjere. Nadam se da će biti još puno tekstova :)

    OdgovoriIzbriši

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta