04 prosinca, 2008

Započela proslava 800. obljetnice utemeljenja franjevačkog reda

HOD KRIŽA - POZIV I POTICAJ OBNOVE

"Franjo, idi i popravi moju kuću"

Zagreb, 01.12.2008. Replika Križa iz San Damiana koji je obilježio Franjin život, hodočastit će franjevačkim crkvama i zajednicama Hrvatske i Bosne i Hercegovine tijekom ove jubilarne godine koja će trajati do 19. rujna 2009.

Navršava se 800 godina od kako je Sv. Franjo iz Asiza napisao svoje Pravilo redovničkog života, čime je zapoćeo franjevački pokret i nastanak franjevačkog reda, a potom i njegovih ogranaka (konventualaca, kapucina i trećoredaca)

Na prvu nedjelju došašća, 30. studenoga, pod geslom "Idi, Franjo, i popravi moju kuću!" započelo je obilježavanje 800. obljetnice franjevačke karizme. Proslava jubilarne godine započela je u Zagrebu u crkvi Majke Božje Lurdske svečanim dočekom Križa iz crkve Sv. Damjana u Asizu. Križ su u crkvu unijeli provincijali franjevačkih zajednica sa sjedištem u Zagrebu: Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Đuro Hontić, Provincije trećoredaca glagoljaša fra Ivan Paponja, Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Ivica Petanjak i Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak.

Svečanost dočeka Križa i molitveno-meditativno slavlje predvodio je predsjednik Vijeća franjevačkih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine dr. fra Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.Na početku slavlja okupljenim redovnicima i redovnicama, kandidaticama, bogoslovima i sjemeništarcima, te članovima Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži obratio se predsjednik Odbora za proslavu 800. obljetnice utemeljenja Franjevačkog reda u Zagrebačkoj nadbiskupiji fra Đuro Hontić. Istaknuo je kako je ovo okupljanje prigoda posvijestiti da je svakome potrebna duhovna obnova, snažnije i iskrenije otvaranje Bogu. Stoga ovaj hod Križa koji započinjemo na početku jubilarne godine neka donese obilat rod.U vremenu kada nas svakodnevno zasipaju crne kronike i loše vijesti, unatoč tome što se ponosimo kršćanstvom, čini se da ga ipak ne prepoznajemo kroz životne križeve. Crkva i kršćanstvo nisu veletrgovina vjerskih vrednota u koju čovjek uđe i uzme što mu se sviđa. Kršćanstvo je Božji poziv, ne može se uzeti samo ono što nam se dopada, jer bi to bilo omalovažavanje Kristova križa, rekao je provincijal Hontić te pozvao sve da se na početku jubileja zaustave pred Križem, i to ovim s kojega je sveti otac Franjo od Gospodina čuo poziv "Franjo idi, popravi mi Crkvu". Dopustimo i mi, da i nama Gospodin progovori, te da se po nama, po našim djelima i životima širi kraljevstvo Božje, zaključio je poziv Hontić.....

Pročitajte više ovdje na portalu lista "Ljudima prijatelj"
Već sada najavljujemo da će Križ sv. Franje iz Asiza u sklopu obilježavanja 100 godišnjice dolaska kapucina u Split i 800 godišnjice franjevačke karizme u našem Svetištu Gospe od Pojišana boraviti tjedan dana prije blagdana sv. Leopolda, tj. od 05. do 12. svibnja slijedeće 2009. godine.
Također naša župa slijedeće 2009. godine u tjednu iza Uskrsa namjerava hodoćastiti u Asiz, rodno mjesto Sv. Franje i mjesto izvora svih franjevačkih redova i tako u skladu s ovom velikom objetnicom doživjeti i svoju duhovnu obnovu na izvorima franjevaštva. Tako će se u našoj župi ostvariti jedan veliki pothvat duhovne obnove svih uzrasta naše župe u duhu franjevaštva: Tijekom mjeseca ožujka simpozij o dolasku kapucina u Split i životu sv. Franje i nastanka franjevačkih redova, nakon Uskrsa hodočašće u Asiz, potom slavlje sv. Pričesti i Krizme u župi, nakon toga početkom svibnja 2009. doćek Križa sv. Damjana u našem svetištu i obilježavanja 800-te obljetnice franjevaštva koje će se završiti proslavom blagdana S. Leopolda Bogdana Mandića 12. svibnja 2009.
O tome pogledajte priloženu anketu...

Nema komentara:

Objavi komentar

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta