05 prosinca, 2008

NAJAVA: PROSLAVA BLAGDANA SV NIKOLE - zaštitnika pomoraca, 6. prosinca 2008.

Blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i svih koji žive od mora i uz more, od starine se za grad Split i okolicu slavi u našem svetištu Gospe od Pojišana.

Mise na blagdan 6. prosinca, ove godine u subotu, slave se u 6,30, 10,00 te u 19,00 sati.

Proslava blagdana započinje prvom jutarnjom misom - zornicom, u 6,30 sati: predslavi je gvardijan fra Drago Vrhovac u asistenciji sa župnim vikarom fra Mirkom Vargom - Ljubićem.

U 10 sati već tradicionalno je misa za učenike, studente i profesore srednjih i visokih pomorskih škola te visokih pomorskih učilišta. U starom Gospinu svetištu koncelebraciju prevodi župnik fra Miljenko Vrabec, novi lučki kapelan Apostolata mora za Split.

Svečanu večernju službu Božju u 19 sati za sve putnike, mornare, ribare i sve koji žive od mora, u koncelebraciji s kapucinima iz samostana te s uvijek većim brojem svećenika i redovnika grada Splita, u župnoj crkvi – svetištu predslavi i propovijeda trećoredac fra Petar Grubišić, župnik i gvardijan na splitskom Sukoišanu. Ovu središnju misu blagdana svojim pjevanjem uveličat će i naš župni zbor.

Gospi od Pojišana, te sv. Nikoli Biskupu od davnina se u zagovor utječu pomorci, ribari i njihove obitelji, pa je staro splitsko svetište prepuno bogatih zavjetnih darova i vrijednih maketa brodova, ponajviše starih jedrenjaka, koje su za spašene živote u olujama i brodolomima te za uslišane molbe, Gospi darovali mornari, ribari i njihove obitelji kroz stoljeća.

Možda i malo znamo o životu sv. Nikole Biskupa, ako još uvijek mislite da je ova tvrdnja točna, pogledajte njegov životopis ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta