07 prosinca, 2008

Pomorci 6. prosinca dolaze Gospi od Pojišana tražiti zagovor i zaštitu te joj donose makete i slike svojih brodova kao zavjetne darove

ZAVJETNI BRODOVI POMORACA U SVETIŠTU GOSPE OD POJIŠANA

Na crkvenom koru čuva se 11 maketa brodova, većinom drvenih, dok se slike dobrim dijelom nalaze u samostanskoj blagovaonici. Riječ je o trabakulima, leutima, pelizima... U posljednjih desetak godina svetište je primilo dva ili tri zavjetna dara koja svjedoče kako je ta tradicija i dalje živa.

Sveti Nikola biskup štuje se kao zaštitnik putnika, pomoraca, ribara, brodara, ali i sirotinje i djece, a ovaj titular za grad Split i okolicu ima posebno mjesto u svetištu Gospe od Pojišana.

- Pomorci su od davnih dana, kao i danas, rado dolazili Gospi od Pojišana tražiti zagovor i zaštitu te donosili modele i slike svojih brodova kao zavjetne darove, zahvalu Gospi i sv. Nikoli što su ih čuvali u svladavanju životnog puta diljem svjetskih mora - počeo je priču o ovom drevnom splitskom svetištu fra Drago Vrhovac, gvardijan i njegov upravitelj.

Mornarska vjera
- Zavjetni dar pomoraca ima dvojako značenje, oni su izraz mornarske duboke vjere i zahvalnosti, što su po Marijinom i zaštitom svetoga Nikole uspjeli odolijevati mnogim opasnostima na moru i znakovi zavjetne vjere u Bogorodičinu naklonost. Uz to su izvanredno svjedočanstvo povijesti religije na našim prostorima. O značenju slika i modela brodova, koji većinom potječu iz druge polovice 19. stoljeća - ispripovijedao nam je fra Drago.
Na crkvenom koru čuva se 11 maketa brodova, većinom drvenih, dok se slike dobrim dijelom nalaze u samostanskoj blagovaonici. Bez sumnje, njihova tipologija prikazuje stanje splitskog brodarstva, a sam je pogled na jarbole, iako je riječ o maketama dužine od 50 do 70-ak centimetara, impresivan.

- Riječ je o trabakulima, leutima, pelizima, odnosno brodovima kojima se obavljala trgovina između dviju obala i brikovima, a jedan je i prikaz austrougarskog ratnog broda i parobroda - upoznao nas je gvardijan Gospe od Pojišana s tipovima maketa brodova.
U posljednjih desetak godina, kako je kazao, ovo svetište je primilo dva ili tri zavjetna dara, koji svjedoče kako je ta tradicija i dalje živa. Pomorci i njihove obitelji 6. prosinca dolaze u svetište u velikom broju, tako da na taj dan Pojišan postaje najveći zbor pomoraca u Splitu. Od 1987. godine, otkada je nadbiskup Frane Franić imenovao fra Zlatka Šafarića kapelanom pomoraca za luku Split i splitsko područje, sv. Nikola se počeo ponovno svečano slaviti kao zaštitnik pomoraca, a fra Zlatko je ovu službu obavljao sve do rujna ove godine, kada je premješten u Karlobag, a novi kapelan postao fra Miljenko Vrabec, današnji župnik Gospe od Pojišana.

Štuje se od 1811. godine
Crkvica Gospe od Pojišana spominje se prvi put 1260. godine, a gradnja sadašnje crkvene zgrade je počela 1760. godine.
Kada je umjesto Navještenja uvedeno štovanje sv. Nikole nije točno poznato, no dogodilo se sigurno prije 1811. godine, kada se spominje oltar ovog zaštitnika pomoraca.
Na južnom oltaru u crkvi nalazi se slika svetoga Nikole, koju je 1881. godine naslikao talijanski slikar Antonio Zuccaro, dok je novi mramorni oltar izradio Luigi Steffanuti dvije godine poslije.


FRANKA BABIĆ - SLOBODNA DALMACIJA, 6. PROSINCA 2008.



Nema komentara:

Objavi komentar

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta