15 svibnja, 2009

Generacija 2008/09 primila pečat dara Duha Svetoga

Sakrament Svete potvrde ili Krizme zajedno s krštenjem i euharistijom čini cjelinu "sakramenata kršćanske inicijacije". Time je ovaj sakrament nužan za primanje Kristove milosti. Potvrda, kao što i samo ime govori, je sakrament kojim osoba potvrđuje svoju vjeru i svoju pripadnost Crkvi.

U nedjelju 10. svibnja 2009. pod župnom misom u 10,00 sati sakrament Krizme ili sv. potvrde primilo je u našoj župi 55 ovogodišnjih krizmanika. Svečano euharistijsko slavlje je predvodio i sakaramenat krizme podijelio dr. Marinko Vidović, profesor na Katoličkom Bogoslovnom faklutetu u Splitu, uz koncelebraciju fra Drage Vrhovca, gvardijana i fra Miljenka Vrabeca, župnika i vjeroučitelja ovogodišnjih krizmanika. Slavlje je pjevanjem i sviranjem animirao i uveličao župni zbor mladih "Maranatha", čija je jedna članica također primala sakramenat krizme.

Na početku sv. mise krizmatelja i sve prisutne je prigodnim govorom pozdravio krizmanik Mario Šiško. Istaknuo je važnost sakramenta kojeg primaju i njihove svjesnosti da po primanju krizme sada postaju zreli kršćani, koji svoju zrelu vjeru trebaju sada živjeti i po primjeru svoga života svjedočiti drugima. Zahvalio je i svima koji su ih do ovog trenutka pratili: roditeljima, župljanima, školskim i župnim vjeroučiteljima.

Dr. Marinko Vidović, održao je nadahnutu propovijed u kojoj je, kao i u prethodnom susretu s krizmanicima, želio naglasiti važnost života u vjeri, važnost ispravnih životni vrijednosti naspram današnjeg svijeta u kojem se sve te vrijednosti izokreću, važnost izgrađivanja njihovog mladog života u skladu s tim vrijednostima, s Bogom i darovima Duha Svetog koje će po ovom sakramentu primiti, a kojima im Bog pomaže u njihovom životu koji ih tek očekuje. Naglasio je da podjeljivanje sakramenta krizme ne bi trebao biti kraj njihova života u vjeri i Crkvi već tek sada pravi početak...

Sakramenat krizme je ovogodišnjim krizmanicima podjeljen drugog dana trodnevnice za blagdan Sv. Leopolda Mandića i pohoda križa Sv. Damjana iz Asiza u sklopu obilježavanja 800. godišnjice franjevaštva, što je ovogodišnjem slavlju sv. potvrde dalo dodatni poseban značaj.

Dragi krizmanici, ostanite vjerni najboljem prijatelju Isusu Kristu!

Pogledajte ugođaj ovog važnog događaja za svaku župnu zajednicu u priloženoj galeriji fotografija, u kojoj otvaranjem dokumenta "Krizma 2009" možete zabilježiti i svoje dojmove, komentare ili utiske. Fotografije možete skinuti i pod slijedećim linkom u download zoni:

Nema komentara:

Objavi komentar

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta