10 travnja, 2009

VELIKI PETAK

KLANJANJE KRIŽU

Kristov smrtni dan i dan posta i nemrsa. Dan koji nema misnog slavlja, ali ima vlastito liturgijsko zborovanje. Liturgijska boja je kao i za mučenike, crvena.
Ulaz na bogoslužje je u tišini: pred oltarom svećenik klekne ili se prostre u tihoj molitvi. Služba riječi je na uobičajen način. Evanđelje, koje se čita ili pjeva s podijeljenim ulogama, jest Muka po Ivanu, koji u smrti na križu gleda Gospodinovo uzdignuće.

Poslije nagovora slijedi pjevana Sveopća molitva vrlo stara oblika, iz 4. stoljeća. Od 7. stoljeća uključeno je u bogoslužje klanjanje križu, a potječe iz Jeruzalema. Donosi se prekriven križ, koji se u tri stupnja razotkriva; ili se pred oltar donosi otkriven križ, koji u ophodu tri puta zastaje. Kod svakog stupnja ili zastoja pjeva se antifona: “Evo drvo Križa...” i odgovor zajednice: “Dođite, poklonimo se!” uvijek višim glasom. Pred oltarom slijedi klanjanje križu. Za to vrijeme pjevaju se prijekori.
Od srednjeg vijeka na to slijedi pričesno slavlje s hostijama od večernje mise Velikog Četvrtka, a od 1956. pričestiti se mogu svi sudionici, a ne samo svećenik. Poslije toga Presveto se iznosi iz crkve kao znak da je Crkvi ugrabljen njezin Zaručnik.

OBREDI VELIKOG PETKA
10. travnja 2009:

u 8,00 sati:
zajednička molitva časoslova u crkvi

u 19,00 sati:
Muka Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu
Obred klanjanja križu

Obrede predvodi
fra Drago Vrhovac, propovjeda fra Miljenko Vrabec

STROGI JE POST I NEMRS!

Nema komentara:

Objavi komentar

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta