12 veljače, 2009

100 GODIŠNJICA ROĐENJA PRVOG ŽUPNIKA GOSPE OD POJIŠANA

Fra Pavao Ivakić - 27. 1. 1909. - 27. 1. 2009.

U župi Gospe od Pojišana dana 23.01.09. svečano smo obilježili 100.-tu obljetnicu rođenja prvoga župnika iste župe – fra Pavla Ivakića.

Svećano euharistijsko slavlje predvodio je župni vikar fra Mirko Varga-Ljubić u koncelebraciji sa sadašnjim župnikom fra Miljenkom Vrabecom i bivšim gvardijanom fra Zlatko Šafarićem koji je kasnije održao i predavanje o životu i radu fra Pavala Ivakića. Misnom je slavlju doprinio i mješoviti župni zbor kao i više od stotinu vjernika koji su bili nazočni na misi.

U svojoj propovijedi sadašnji je župnik fra Miljenko istaknuo kako je fra Pavao bio istaknut čovjek i od posebne važnosti za ovu župu, u njezinim počecima, u vrijeme turbulentnih zbivanja u Hrvatskoj na kraju II. Svjetskog rata. Istaknuto se zalagao za sve ljude, bez obzira na političku i nacionalnu opredjeljenost, a u isto vrijeme razvijao apostolat župe i dograđivao kapucinski samostan u Splitu. Kasnije se na njegove riječi nadovezao fra Zlatko Šafarić koji je u svom opširnom predavanju imperativ stavio na fra Pavlovu mučeničku smrt koja je došla kao posljedica toga što je digao glas protiv ondašnjeg režima i suprostavio se moćnicima u ime preplašenoga naroda, a i Boga.

Rodio se 27. siječnja 1909. godine u Drenovcima kod Županje od oca Ilije i majke Marije r. Đermanović. Osnovnu školu završio je u Drenovcima a gimnaziju u Travniku. U Kapucinski red stupio je 1927. u Varaždinu. Bogosloviju je završio u Splitu, gdje je 1933. godine i zaređen za svećenika. Službu samostanskog poglavara obnašao je u Splitu i Osijeku, a kad je na Duhove 1944. godine osnovana župa Gospe od Pojišana u Splitu, imenovan je župnikom.
Fra Pavao je uspješno djelovao kao propovjednik, organizator, pučki misionar i nadahnitelj mladeži, te iskren rodoljub. U svoje je vrijeme radi sposobnosti bio među najperspektivnijim hrvatskim kapucinima. Zahvaljujući njegovu naporu, zagrebački nadbiskup dr. Alojzije Stepinac dodijelio je kapucinima župu svetog Mihaela Arkanđela u zagrebačkoj Dubravi.
Fra Alojzije Novak o njemu svjedoči da se fra Pavao u Splitu pokazao kao marljivi pastoralni djelatnik. Oživio je Treći red svetog Franje (danas Franjevački svjetovni red), u kojega je uspio učlaniti veliki broj mladih ljudi, s kojima je održavao redovite sastanke. Isto je tako razvio karitativnu djelatnost, pa su u samostan dolazili mnogi siromasi. Njegove su propovijedi bile poznate i veoma tražene. Bio je svećenik koji je privlačio ljude u crkvu i kojega su rado slušali.


Made with Slideshow Embed Tool

Budući da nema mnogo objavljenih informacija o životu fra Pavla Ivakića, osim knjižice životopisa koju je napisao i izdao fra Zlatko, ovo predavanje je privuklo pažnju župljana.
Naime, fra Zlatko je na službi u ovoj župi, bilo kao župnik, bilo kao gvardijan, sa kratkim prekidima bio čak dvadesetak godina. Kroza sve te godine istraživao je život fra Pavla, čovjeka kojemu možemo zahvaliti postojanje župe Gospe od Pojišana.

Na kraju predavanja, sadašnji gvardijan fra Drago Vrhovac zahvalio je fra Zlatku na ovom velikom doprinosu župi, tj. upoznavanju župljana sa životom fra Pavla Ivakića, u sklopu obilježavanja stogodišnjice njegova rođenja..

Poslije mise, u samostanskoj blagovaonici, uz prigodni domjenak, nastavilo se druženje župljana, predavača, suradnika i braće kapucina.

MARIO ŠIŠKO

Nema komentara:

Objavi komentar

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta