12 ožujka, 2011

Počinje dijecezanski postupak za proglašenje blaženim i svetim sl.Božjeg fra Ivana Perana, OFM

Biskupi odobrili: sestra Klara Žižić i fra Ivo Peran postaju blaženici


Službenica Božja Klara Žižić utemeljiteljica je Družbe sestara franjevki od Bezgrešne u Šibeniku, a o. Ivo Peran je bio franjevac Male braće iz provincije svetog Jeronima sa sjedištem u Zadru
Tijekom 39. plenarnog zasjedanja u Dubrovniku, biskupi su dali potporu biskupijskom kanonskom postupku za proglašenje blaženom službenice Božje Klare Žižić, utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrešne u Šibeniku, kao i za pokretanje procesa proglašenja blaženim za o. Ivu Perana, franjevca Male braće iz provincije svetog Jeronima sa sjedištem u Zadru.
Iako su postupci za proglašenje blaženim već pokrenuti, u teološkim krugovima potpora biskupa je dočekana s pohvalom jer je riječ o dvjema izrazito važnim osobama koje su zadužile hrvatski vjernički puk.
Naime, Družba sestara franjevki od Bezgrešne pripada Trećem samostanskom redu sv. Franje Asiškoga, te je autohtona hrvatska družba. Kada je s. Klara Mara Žižić 1673., u vrijeme ekspanzije Turske, otišla s drniškog područja u Šibenik (pod vlašću Mlečana), započela je svoj blaženi život prema Pravilu sv. Franje.

Brojna obilježja svetosti

Oko s. Klare se okuplja mala zajednica te uz odobrenje šibenskog biskupa Ivana Dominika Callegarija, družba započinje i službeno svoj rad. Sestra Klara umrla je 1706. godine na glasu svetosti i pokopana je u crkvi sv. Lovre u Šibeniku.
Misnim slavljem koje je 21. rujna 2004., na dan njezine smrti, u katedrali sv. Jakova u Šibeniku predvodio šibenski biskup Ante Ivas u koncelebraciji sa šezdesetak svećenika, otvoren je biskupijski postupak za proglašenje blaženom.

Postupak za proglašenje blaženim fra Ive Perana pokrenut je u srpnju ove godine.
Prema kazivanju svjedoka, fra Ivin je život obilježen brojnim elementima koji upućuju na njegovu svetost. Jedan od njih datira iz 1947. godine, kad ga je, za vrijeme služenja vojske, sud u Ljubljani krivo optužio i osudio na smrt strijeljanjem.
Međutim, nakon žalbe je bio pomilovan i kazna mu je promijenjena u pet godina strogog zatvora s prisilnim radom. Iz tog su događaja nastali zatvorski zapisi “S Kristom i u smrt”.
Ujedno nas je zadužio i bogatim glazbenim opusom koji sadrži 97 vokalno-instrumentalnih skladbi za različite izvođačke sastave, pri čemu je veliku pažnju posvetio misama namijenjenima pučkim pobožnostima. Skladao ih je čak 17, a najpoznatija je “Pučka misa”, koja je na poseban način zaživjela u brojnim crkvama.
Prošle godine, na rodnoj kući fra Ive u Kaštel Starom, u Ulici don Frane Ivasovića 21, otkrivena je spomen-ploča u čast njegova djelovanja. Fra Ivo (Srećko) Peran rođen je u Kaštel Starom 25. lipnja 1920., umro je u samostanu na Poljudu u Splitu 14. rujna 2003. godine, te pokopan na Košljunu.
Proglasom Splitsko-makarskog nadbiskupa, msgr Marina Barišića mole se svi oni koji su poznavali Slugu Božjega fra Ivana da izraze svoje mišljenje o njegovim krepostima vjere, bilo da je njihovo mišljenje pozitivno ili ne. Vaša pisana izvješća pošaljite na Sudište u Ordinarijatu naše Nadbiskupije, Poljana Kneza Trpimira 7, a ista se mogu priopćiti i usmeno.
Više o fra Ivi Peranu, te molitvu za njegovu beatifikaciju pogledajte pod ovim linkom!

Nema komentara:

Objavi komentar

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta