22 listopada, 2010

Završeno obilježavanje 400 godina kapucina u Hrvatskoj

Svečanom misom sa zahvalnicom koju je predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske završena je 16. listopada, na dan proglašenja Sv. Leopolda Bogdana Mandića Svetim,  proslava jubileja - 400. godišnjice djelovanja kapucina u Hrvatskoj.
 
Četverodnevna proslava svečanog jubileja, 400 godina djelovanja kapucina u Rijeci i Hrvatskoj, završena je euharistijskim slavljem uz koncelebraciju kapucina iz svih samostana u Hrvatskoj.
Msgr. Devčić, riječko-senjski nadbiskup, je u misnoj propovijedi pozvao prisutne da se prisjete "duhovnih predaka", kapucina koji su na tlo Hrvatske, odnosno Rijeke, prvi put stupili 1610. godine te istaknuo važnost kapucinskog reda u ispovjedničkim, propovijedničkim, misionarskim i edukativnim djelatnostima kojima su tijekom četiri stoljeća služili narodu. Pripadnike reda pozvao je i na ustrajnost u duhovnoj obnovi.
"Neka 400. obljetnica bude povod za internu obnovu reda. S tkiva valja odstraniti sve što se protivi učenju Evanđelja, a kapucini moraju ostati sol i svjetlost svom okruženju", poručio je Devčić.
Program obilježavanja kapucinskog jubileja uključivao je svečanu akademiju u HNK Ivana pl. Zajca, dvodnevni međunarodni znanstveni skup na temu kapucina, predstavljanje knjige "Kapucini", promociju žiga i poštanske marke reda te izložbu "Od bitija kapucinskoga fragmenti“ u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. (mojarijeka.hr)
Pogledajte galeriju fotografija:(autor fotografija fra Josip Grivić, Rijeka)

Ovoj svećanoj proslavi hodočastili su vjernici koji su s braćom kapucinima osobito povezani kroz suradnju, život i rad iz kapucinskih samostana u Zagrebu, Varaždinu, Dubrovniku, te također iz Splita, iz našeg samostana i svetišta Gospe od Pojišana. Naši splitski hodočasnici, predvođeni župnikom, fra Miljenkom Vrabecom, na povratku kući posjetili su i marijansko svetište na Trsatu, te novosagrađeno svetište hrvatskih mučenika na Udbini, koje nam je svojom ljepotom, načinom kako je zamišljeno i izgrađeno, usadilo najljepši pečat i uspomenu ovog našeg hodočasničkog dana.
Kao uspomenu na ovaj veličanstveni događaj donosimo galeriju fotografija.(autori fotografija: Antonija Lončar i Luka Zuanić)

Nema komentara:

Objavi komentar

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta