18 rujna, 2009

ZAZIV DUHA SVETOGA

NA POČETKU ŠKOLSKE I VJERONAUČNE GODINE

U ime Vijeća Hrvatske Biskupske konferencije za Katehizaciju poruku vjeroučiteljima, vjeroučenicima i svima vjernicima na početku školske i vjeronaučne godine upućuje biskup Đuro Hranić. Naglasci iz Poruke:
„Ne postoji ništa ljepše, nego biti dotaknut, zatečen evanđeljem, Kristom!“Katehetsko djelovanje Crkve ostvaruje se u različitim oblicima. Suvremeni čovjek radije sluša svjedoke no učitelje, i ako sluša učitelje, čini to jer su svjedoci. Zato svatko tko poučava mora sebe pitati: Jesmo li doista prožeti Božjom riječju? Je li to hrana od koje živimo, više no što su to kruh i stvari ovoga svijeta?
Promatrajući u tom svjetlu službu naviještanja, postaje jasno da su svećenici, zajedno s vjeroučiteljima i odgajateljima pozvani razabrati da je nemoguće poistovjećivati vjeronauk u školi s katehezom u župnoj zajednici. I kad bi to činili, ne smiju zaboraviti da vjeronauk u školi prati katehezu u župi do neke dobi, a da je kateheza u župi nešto daleko šire. Naime tek su odrasli vjernici prvi naslovnici župne kateheze. U tom je smislu vjeronauk u školi u službi navještanja Crkve. Istodobno je tako i vjeroučetelj u službi Crkve.
Draga djeco i roditelji! Zahvaljujemo vam na povjerenju koje pokazujete svojim izborom vjeronauka u školi pohađajući redovito i župnu katehezu i sudjelujući u nedjeljnoj liturgiji Crkve. Na taj način najbolje svjedočite da ostajete s Crkvom na putu trajnoga zajedničkog traženja susreta sa živim Kristom te da cjenite i da sa zahvalnošću podržavate napore i nastojanja u ostavrenju katehetske zadaće povjerene čitavoj Crkvi. Nova vremena traže i prikladne metode evangelizacije. Prostore suradnje treba sve više proširivati na vjernike laike s kojima svećenici i redovnici čine jedan narod. Tu dakako spadaju roditelji kao nenadomjestivi dio odgojnog procesa i vjeronauče nastave kao i katehetskog rada u župi. Potićite svoju djecu i mlade na redovito pohađanje i izvršavanje školskih obaveza, ali i na pohađanje vjeronauka u školi i župi, te nedjeljne sv. mise, a u svemu tome budite im i vi živi primjer!

Zaziv Duha Svetoga za blagoslovljen početak školske i vjeronaučne godine biti će u našoj župi u nedjelju, 27. RUJNA, pod misom u 11,30 sati! Pozivamo svu školsku djecu i mlade, njihove roditelje, učitelje i vjeroučitelje!

U našoj župi župni vjeronauk održava se redovito jedan sat tjedno za sve uzraste, od 2. do 8. razreda osnovne i 1. i 2. razred srednje škole.
Župni vjeronauk započinjemo 5. listopada prema rasporedu koji će biti uskoro objavljen, a za upis (posebno pripravnici za prvu pričest i krizmu) trebaju doći na prvi sat župnog vjeronauka!

1 komentar:

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta