09 prosinca, 2015

„Godina Božjeg Milosrđa“ u Splitu i našem Svetištu Gospe od Pojišana




Svečanim  otvaranjem „Vrata milosrđa“ u Vatikanu, na blagdan Bezgrešnog Začeća BDM, 8. prosinca 2015., koje je otvorio Papa Franjo, započela za cijelu Crkvu ova „Godina Božjeg Milosrđa“
Na poseban način ova jubilarna godina biti će obilježena i u našoj Splitsko-Makarskoj nadbiskupiji, te u sklopu nje i u našem Svetištu Gospe od Pojišana, koje je je kao splitsko zavjetno svetište Gospe od Pojišana – Majke milosrđa već više od 100 godina povjereno nama kapucinima.
Posebna svetišta Milosrđa za našu Nadbiskupiju u ovoj godini proglašena su marijanska svetišta u Sinju, Solinu i Vepricu, te splitska katedrala Sv. Dujma, ali će u ovoj godini i naše Svetište imati poseban značaj. Splitski nadbiskup Marin Barišić
Kroz cijelu ovu godinu naše će Svetište biti otvoreno vjernicima, posebno onima u potrebi, a braća na raspolaganju posebno kroz sakrament sv. ispovijedi i duhovne razgovore. Već je sada primjetan povećan broj vjernika koji u naše Svetište dolaze zatražiti sv. ispovijed i duhovni razgovor.
svečano će otvoriti „vrata milosrđa“ na Splitskoj Katedrali na 3. adventsku nedjelju i time započeti Godinu Milosrđa za našu Nadbiskupiju, a vrata milosrđa će biti otvorena i u Solinskom, Sinjskom i Vepričkom svetištu na 4. nedjelju došašća i nedjelju Sv. Obitelji. Sve ostale župne crkve naše Nadbiskupije „vrata milosrđa“ će otvoriti prilikom svojih župnih blagdana, a u našem svetištu Gospe od Pojišana „vrata milosrđa“ otvorit ćemo na samu Nedjelju Božjeg Milosrđa – 1. uskrsnu nedjelju. Za taj događaj ćemo se u našem Svetištu na Pojišanu posebno pripremati kroz milosno i pokorničko vrijeme korizme, a na poseban način u tjednu do Cvjetnice kroz posebne „pučke misije.“
Na blagdan Pepelnice, 9. veljače 2016. g, Papa će u Vatikanu imenovati posebne „misionare milosrđa“ među kojima će biti imenovan i naš fra Žarko Lučić, te će on na taj način kroz ovu jubilarnu godinu biti na raspolaganje vjernicima u našem Svetištu i Nadbiskupiji.
U sklopu ove jubilarne godine iz našeg Svetišta od 7. do 14. veljače 2016. g. organizirali smo prigodno župno hodočašće u Asiz i Rim, gdje će u to vrijeme u bazilici Sv. Petra u Vatikanu biti izložene relikvije neraspadnutih tijela Sv. Padra Pia i Sv. Leopolda Bogdana Mandića – zaštitnika ove Godine Milosrđa. ZA OVO HODOČAŠĆE VEĆ SE MOŽETE PRIJAVITI KLIKOM NA OVAJ LINK 

Također ćemo organizirati župno hodočašće i u Zagreb, u naše svetište i župu Sv. Leopolda
Bogdana Mandića u Dubravi, u kojem će također boraviti relikvija neraspadnutog tijela Sv. Leopolda Mandića od 13. do 18. travnja 2016. godine. U sklopu toga hodočašća hodočastit ćemo i u Krašić, rodno mjesto bl. Kardinala Alojzija Stepinca, te u Hrvatsko Marijansko Svetište Mariju Bistricu.

Također će ovoj Godini Milosrđa u našem Svetištu doprinijeti i posebni biblijski seminari srijedom, posvećeni lakšem razumijevanju Božje Riječi, koje već od listopada ove godine vodi fra Miljenko Vrabec uz pomoć raznih biblijskih predavača i prof. biblije na KBF-u u Splitu, fra Domagoja Runje, koji dodatne seminare vodi u franjevačkom Klerikatu koji se nalazi na području naše župe.
Uz Jubilej Milosrđa mladi framaši naše župe poći će i na Svjetski susret katoličke mladeži u Poljsku, koji će se od 25. srpnja do 1. kolovoza održavati u Krakowu.
U ovoj jubilarnoj godini posebno će značenje u našem svetištu imati i sami marijanski blagdani koji se već tradicionalno slave za grad Split u našem Svetištu na Pojišanu – Gospa Karmelska i Velika Gospa, kada kroz grad Split od katedrale do našeg Svetišta prolazi splitska zavjetna procesija sa slikom Gospe od Pojišana, ali i svi ostali marijanski blagdani, jer još od 18. stoljeća bulom Pape Pija VI. (koja se nalazi izložena u sakristiji) naše Svetište ima povlasticu i pravo podjeljivanja potpunog oprosta na sve marijanske blagdane.
Vjerujemo da će ova Godina Milosrđa u svima nama polučiti mnogo duhovnih plodova, te ćemo svi skupa tako biti mnogo bliže Kristu, ponovno obnoviti svoju vjeru i istinski živjeti svoje krštenje i Sveti Red, a time i naše poslanje u Crkvi i svijetu za koje nas u ovim nemirnim i bezbožnim vremenima Krist itekako treba!
Fra Miljenko Vrabec.

Nema komentara:

Objavi komentar

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta