16 siječnja, 2010

Molitva za jedinstvo svih kršćana u našoj župi od 18. do 25. siječnja

 "VI STE TOME SVJEDOCI" - svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2010.


Tijekom posljednjeg stoljeća pomirenje kršćana poprimalo je vrlo različite oblike. Duhovni je ekumenizam pokazao koliko je za jedinstvo kršćana važna molitva. U teološka je istraživanja uložena velika energija koja je dovela do brojnih doktrinarnih slaganja. Praktična suradnja među crkvama na socijalnom polju urodila je plodnim inicijativama. Pored ovih važnih ostvarenja, pitanje misija zauzelo je posebno mjesto. Čak se i općenito drži da je Svjetska misijska konferencija u Edinburgu 1910. godine označila početak modernog ekumenskog pokreta. Točno je 100 godina ove godine od početka tih nastojanja!

Misije i jedinstvo
Nije svakome samorazumljiva veza koja spaja misijska nastojanja i čežnju za kršćanskim jedinstvom. Ipak, ne mora li misijsko opredjeljenje Crkve ići ruku pod ruku s njenim ekumenskim opredjeljenjem? Po našem krštenju mi već jesmo jedno tijelo, pozvani smo živjeti u zajedništvu. Bog nas je učinio braćom i sestrama u Kristu. Nije li to temeljno svjedočanstvo na koje smo pozvani?
Povijesno gledajući, činjenica da su pitanje kršćanskog jedinstva vrlo često postavljali upravo misionari plod je praktičnih razloga. Oni, koji su bili prvi na misijskom polju, bili su i prvi koji su prepoznali tragediju kršćanskih podjela. Europa se naviknula na podjele među Crkvama, no sablazan nejedinstva činio se užasan misionarima koji su naviještali evanđelje ljudima koji do tada nisu znali ništa o Kristu. Svakako da su različite crkvene podjele koje su označile kršćansku povijest imale teološke razloge, ali su bile i označene kontekstom (povijesnim, političkim, intelektualnim ...) u kojem su nastale. Može li se ikako opravdati izvoz ovih podjela narodima koji tek otkrivaju Krista?
Kako učiniti shvatljivim pomirenje pruženo u Isusu Kristu ako se sami krštenici međusobno odbacuju ili bore? Kako su kršćanske skupine koje žive u uzajamnom neprijateljstvu mogle propovijedati - na vjerodostojan način - jednog Gospodina, jednu vjeru i jedno krštenje?


Biblijska tema: Vi ste tomu svjedoci

U ekumenskom smo pokretu često razmatrali Isusov posljednji govor prije smrti. Ta oporuka naglašava važnost jedinstva Kristovih učenika: "Da svi budu jedno ... da svijet uzvjeruje" (Iv 17, 21).
Ove godine, škotske su Crkve učinile origi-nalan izbor pozvavši nas da slušamo Kristov posljednji govor prije njegova uzašašća, "Ovako je pisano: 'Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propo-vijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.' Vi ste to-mu svjedoci." (Lk 24, 46-48). Upravo te, posljednje Kristove riječi razmatrat ćemo svakoga dana.
Tijekom Molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2010. godine pozvani smo slijediti čitavu 24. glavu Lukina evanđelja. Bile to prestrašene žene na grobu, dva obeshrabrena učenika na putu za Emaus ili jedanaest učenika svladanih sumnjom i strahom, svi koji susreću Uskrsloga Krista poslani su u misije: "Vi ste tomu svjedoci". Ovo poslanje Crkve daje Krist i nitko si ga ne može prisvojiti. Zajednica je to onih koji su bili izmireni s Bogom i u Bogu te koji mogu svjedočiti za istinu o snazi spasenja u Isusu Kristu.
Slutimo da Marija Magdalena, Petar ili dvojica učenika iz Emausa neće svjedočiti na isti način. Ipak, Kristova će pobjeda nad smrću sve smjestiti u srce njihova svjedočenja. Osobni susret s Uskrslim korjenito je promijenio njihove živote te na jedinstveni način za svakoga od njih jedno postaje imperativ: "Vi ste tomu svjedoci." Svatko će od njih naglasiti nešto drugo, katkad će nastati i nesklad među njima o tome što vjernost Kristu zahtijeva pa ipak svi će raditi na tome da se naviješta Radosna vijest.

Glavno ekumensko bogoslužje za Splitsko-makarsku nadbiskupiju održat će se u nedjelju 24. siječnja u splitskoj katedrali u 17,00 sati, a u  našem svetištu svakoga dana od 18. do 25. siječnja pod večernjom sv. misom u 19,00 sati molit ćemo za jedinstvo svih kršćanakroz osam tema u osam dana:
Tijekom Molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2010. godine svakog ćemo dana razmatrati 24. glavu Lukina evanđelja zaustavljajući se na pitanjima koja postavlja: Isusova pitanja učenicima i pitanja koja učenici postavljaju Kristu.Svako od ovih pitanja nam omogućuje da naglasimo osobit način svjedočenja Uskrsloga. Svako od njih poziva nas da razmišljamo o situaciji naših crkvenih podjela i o tome kako to konkretno možemo izliječiti. Svjedoci već jesmo, no trebamo postati bolji svjedoci. Kako?

- slaveći Onoga koji nam daje dar života i uskrsnuća (Dan prvi);
- spoznavajući kako podijeliti povijest naše vjere s drugima (Dan drugi);
- priznavajući da Bog djeluje u našim životu (Dan treći);
- dajući hvalu za vjeru koju smo primili (Dan četvrti);
- ispovijedajući Kristovu pobjedu nad svakim trpljenjem (Dan peti);
- tražeći da uvijek budemo sve vjerniji Riječi Božjoj (Dan šesti);
- rastući u vjeri, nadi i ljubavi (Dan sedmi);
- nudeći gostoprimstvo i znajući kako da ga primimo kad nam je ponuđeno (Dan osmi).


Ne bi li naše svjedočanstvo u svakom od ovih osam vidova bilo vjernije evanđelju Kristovu kad bismo svjedočili zajedno? PRONAĐITE MOLITVE OVDJE!

Nema komentara:

Objavi komentar

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta